26 juli 2024

Uitje naar Gouda Cheese Experience

De vrijdaggroep is op 19 en 26 juli naar de Cheese experience geweest in Gouda. We begonnen ons uitje met koffie en gebak, daarna begon de experience. Aan de hand van audioapparatuur dat we om de nek hadden werd van alles over Goudse kaas verteld. Je kon ook de volume knop aan passen voor het geluid, handig voor wie wat minder goed hoort. We kregen in het begin een video te zien over de geschiedenis van Goudse kaas en Gouda. Nu weten we precies waarom Gouda kaas zo bekend is.

Tijdens de experience kregen we een vragenlijst mee waar vragen op stonden en we moesten stempels verzamelen. We liepen door allemaal verschillende ruimtes in verschillende thema’s. In deze ruimtes waren overal nummers te zien. De nummers kon je intoetsen op het audioapparatuur zodat je informatie kreeg over een bepaald onderwerp. De stempels waren in elke ruimte verstopt dus daar moesten we naar opzoek gaan.
In de eerst ruimte werd verteld hoe melk wordt gemaakt. We konden zelf ook koeien melken en de geur van mest en hooi ruiken. De tweede ruimte bracht ons naar de kaasmakerij, hier leerde we hoe kaas wordt gemaakt. We liepen door het pakhuis waar we de kaas moesten tellen voor de vragenlijst. Daarna kwamen op de kaasmarkt waar we ouderwets handjeklap konden doen. In de volgende ruimte konden we ouderwetse klederdracht aantrekken en op de foto gaan.
Tenslotte kwamen we bij het leukste van alles, het proeven. Aan de hand van een audiofragment werd ons verteld welke kaas we voor ons hadden, er was van alles van jonge- tot oude kaas.
Iedereen was geslaagd voor het kaasmeesterschap dus we kregen allemaal een button. We hebben het erg leuk gehad met elkaar en weer veel geleerd.